Seglarvästar – allt du vill veta

Seglarvästar på jollesegling

Seglarvästar är helt vanliga flytvästar för oss alla båtmänniskor som vill ha en schysst flytväst, inte betala för mycket och dessutom kunna se snygg ut på båten – oavsett om det är en segelbåt eller motorbåt.

Flytvästar är en viktig del av utrustningen för alla som befinner sig på vatten, och det finns en mängd olika alternativ att välja mellan. För dig som vill ha en helt vanlig flytväst – som är smidig och skön är seglarvästar ett bra alternativ.

Seglarvästar är en speciell kategori av flytvästar som är anpassade för segling och andra båtaktiviteter – och de funkar lika bra till motorbåtar, roddbåtar, fiskebåtar osv. Seglarvästar har de blivit i folkmun – vi vet inte varför. De är lätta, enkla och vanliga flytvästar som passar till alla typer av båtaktiviteter, och de är också vanligtvis billigare än andra typer av flytvästar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på seglarvästar, deras egenskaper och de olika varumärkena som finns på marknaden.

Varför välja en seglarväst?

En seglarväst är ett viktigt säkerhetsredskap för alla som deltar i båtaktiviteter. Dessa västar ger en extra hjälp i vattnet och kan vara avgörande för att hålla dig flytande och säker i fall du hamnar i vattnet. Seglervästar är också lätta, smidiga och enkla att använda, och passar till alla typer av båtaktiviteter.

En annan fördel med seglarvästar är att de ofta har en snygg och modern design, så att du kan se bra ut på vattnet samtidigt som du är säker. De kan också vara ergonomiskt utformade för att ge maximal komfort under användning.

Att välja en seglarväst är också en billig investering för att öka säkerheten på båten. De står för en stor del av marknaden och finns i ett brett prissegment, så att du kan hitta en väst som passar din budget.

Sammanfattningsvis är det viktigt att använda en seglarväst för att öka säkerheten och minska risken för olyckor under båtaktiviteter. Seglervästar är lätta, smidiga och enkla att använda, och ger en snygg och modern look på vattnet. De är också ett bra och billigt säkerhetsredskap för alla som är ute på båten.

…och just det: seglarvästar är inte alls bara till för segling, utan är lika mycket utvecklade för alla andra typer av flytetyg som motorbåtar, jollar, roddbåtar, gummibåtar osv.

Olika behov och olika åldrar

Seglarvästar finns i olika storlekar och modeller för att passa olika behov och åldrar. Det är viktigt att välja en seglarväst som passar just din kroppstyp och ålder, för att den ska fungera så bra som möjligt och ge maximal säkerhet.

För barn finns det seglarvästar i mindre storlek, som är anpassade för deras mindre kroppar. Dessa västar är lättare att bära och ger mindre hinder för barnen att röra sig och leka på båten. Det finns också barnseglarvästar med extra säkerhetsfunktioner, såsom reflekterande detaljer och ljus, för att öka synligheten på vattnet.

Det finns också seglarvästar som är anpassade för personer med olika kroppstyper och som behöver extra stöd och stabilitet. Dessa västar har ofta justerbara spännen och knytband, så att de kan anpassas för att passa personer med olika midjemått och byststorlek.

Funktioner och viktiga egenskaper

Seglarvästar tillverkas med massor med smarta funktioner och viktiga egenskaper som skall göra som skönare, snyggare, säkrare eller mer praktiska. Här går vi igenom några av de viktigaste egenskaperna och funktionerna.

 • En seglarväst med flytkraft på 50 N ger dig extra hjälp i vattnet, så att du kan hålla huvudet ovanför ytan och inte drunkna.
 • Om du vill se bra ut på vattnet kan du välja en seglarväst med en snygg och modern design, som sticker ut i mängden.
 • En ergonomiskt utformad seglarväst är skön att ha på sig, eftersom den anpassar sig efter din kropp och ger maximal komfort.
 • En seglarväst med en kompakt utformning ger god ventilation, så att du inte blir för varm och svettig under användning.
 • Om du vill ha extra luftströmning kan du välja en seglarväst med ett mjukt nät på insidan, som hjälper till att hålla dig sval och fräsch.
 • En seglarväst med kort skuren design kan ge ökad rörelsefrihet, så att du kan röra dig obehindrat på båten och inte känna dig begränsad av västen.
 • En seglarväst med robust klickspänne på bälte är lätt att sätta på och ta av, så att du kan snabbt få på dig västen om det behövs i nödfall.
 • Om du vill att seglarvästen ska sitta bekvämt och passa din kropp perfekt kan du välja en väst med justerbar nersida och snörning, så att du kan anpassa den efter dina behov.

Design och estetik

Design och estetik spelar ofta en viktig roll när det kommer till att välja en seglarväst. Många vill att deras väst ska se bra ut och passa in i den övriga utrustningen, samtidigt som den också ska vara säker och fungera väl.

Det finns många olika sorters design och estetik att välja mellan när det kommer till seglarvästar. Vissa västar har en modern och trendig design, medan andra har en mer klassisk och enkel stil. Det finns också västar som har en sportig och sportig look, som kan passa bra för den mer aktiva seglaren.

Färg är också en viktig aspekt när det kommer till design och estetik hos seglarvästar. Det finns många olika färger att välja mellan, som alla ger en annan känsla och stil. Marinblå och orange är exempel på färger som ofta används för seglarvästar, medan andra färger som svart och vitt också är populära.

Viktigt att komma ihåg är att design och estetik inte ska vara den enda faktorn som du tar hänsyn till när du väljer en seglarväst. Det är minst lika viktigt att välja en väst som är säker och som passar din kroppstyp och ålder, för att få maximal säkerhet och komfort under båtaktiviteterna.

Säkerhet och komfort

Säkerhet och komfort är två viktiga faktorer att ta hänsyn till när det kommer till att välja en seglarväst. En seglarväst ska inte bara se bra ut och vara estetiskt tilltalande, utan den ska också vara säker och fungera väl.

En seglarväst med tillräcklig flytkraft är viktig för att ge dig den extra hjälp du behöver i vattnet. Många seglarvästar har en flytkraft på 50 N, vilket är den flytkraft som krävs för att en person ska kunna hålla huvudet ovanför ytan och inte drunkna.

Komfort är också en viktig faktor att ta hänsyn till när det kommer till seglarvästar. En bekväm väst är lättare att ha på sig och ger dig möjlighet att röra dig obehindrat på båten. Många seglarvästar är utformade på ett ergonomiskt sätt, vilket gör att de anpassar sig efter din kropp och ger maximal komfort under användning.

Det är också viktigt att välja en seglarväst som passar din kroppstyp och ålder, så att du får den bästa möjliga passformen och säkerheten. Västen ska inte vara för stor eller för liten, utan den ska sitta bekvämt på din kropp och ge dig den säkerhet du behöver under båtaktiviteterna.

Tips för att välja rätt seglarväst

När du skall köpa en ny flytväst – och kanske funderar på en seglarväst – är det en del att tänka på. Här får du lite handfasta tips på vad du bör överväga innan ditt köp.

 • Välj en seglarväst med tillräcklig flytkraft: Se till att välja en seglarväst med minst 50 N i flytkraft, så att du har den hjälp du behöver i vattnet.
 • Tänk på komfort: Se till att välja en seglarväst som är skön att ha på sig, så att du kan röra dig obehindrat på båten och inte känna dig begränsad av västen.
 • Välj en väst som passar din kroppstyp och ålder: Se till att välja en seglarväst som passar din kroppstyp och ålder, så att du får den bästa passformen och säkerheten.
 • Tänk på design och estetik: Seglarvästar finns i många olika färger och design, så välj en väst som passar din personliga stil och som du trivs med att bära.
 • Läs recensioner: Läs recensioner från andra som har använt västen, för att få en uppfattning om hur den fungerar i verkligheten och om den är värd pengarna.
 • Pris: Jämför priser på olika seglarvästar för att hitta den som passar ditt budget bäst. Kom ihåg att det inte alltid är dyrast som är bäst, utan det kan vara värt att lägga lite extra tid på att jämföra olika västar för att hitta den som passar dig bäst.

Underhåll och förvaring

Det är viktigt att ta hand om och förvara sin seglarväst på rätt sätt, så att den håller länge och fungerar väl. Här är några tips för att ta hand om och förvara din seglarväst:

 1. Torka av seglarvästen efter varje användning: Efter att du har använt västen är det bra att torka av den med en fuktig trasa eller en mjuk duk. Det hjälper till att förebygga att den blir smutsig och att den håller längre.
 2. Tvätta seglarvästen då och då: Det är bra att tvätta din seglarväst då och då, för att hålla den ren och fräsch. Många seglarvästar kan tvättas i 40 grader fintvätt, så läs tvättråden noga innan du tvättar den.
 3. Förvara seglarvästen på en torr plats: Se till att förvara den på en torr plats, så att den inte blir fuktig eller får mögel. Om du inte använder flytvästen under en längre tid är det bra att förvara den i en plastpåse eller en förvaringslåda med lock.
 4. Förvara seglarvästen på en luftig plats: Se till att förvara västen på en luftig plats, så att den inte börjar lukta. En luftig plats hjälper också till att förebygga mögel.
 5. Tvätta bort eventuella fläckar: Om du får en fläck på seglarvästen är det bra att tvätta bort den så fort som möjligt, för att förebygga att fläcken fastnar. Använd en mild tvättmedel och en fuktig trasa eller en mjuk borste.
 6. Byt ut seglarvästen om den blir skadad: Om västen blir skadad, till exempel om den har fått reva eller hål, är det viktigt att byta ut den så fort som möjligt. En skadad seglarväst kan inte garantera säkerheten i vattnet.

Genom att följa dessa tips kan du ta hand om och förvara din seglarväst på ett bra sätt, så att den håller länge och fungerar väl.

Några av marknadens mest populära seglarvästar

Det finns ett oändligt (nästan) antal seglarvästar på marknaden och det är en ren djungel att försöka hitta den bästa för just dina behov. Här nedan går vi igenom de nio mest populära seglarvästarna.

Helly Hansen Comfort Compact 50N Evening Blue

Denna seglarväst är smidig, tajt och lätt att använda för alla typer av båtaktiviteter. Den har en flytkraft på 50 N, som ger god extra hjälp i vattnet. Västen har en modern design som sticker ut i mängden, och är ergonomiskt utformad för att vara skön att ha på sig. Dess kompakta utformning ger god ventilation, och insidan har ett mjukt nät för ökad luftströmning.

Regatta Pop 50N Sapphire Blue

Denna seglarväst är snygg, smidig och lätt att använda för alla typer av båtaktiviteter. Den har en flytkraft på 50 N, som ger god extra hjälp i vattnet. Västen har en klassiskt stilfull design med enkel elegans, och är kort skuren för att öka rörelsefriheten. Den har ett robust klickspänne för snabb stängning, och en justerbar nersida med snörning för bättre passform. Västen kan tvättas i 40 grader fintvätt, vilket gör den lätt att hålla ren och fin.

Baltic Aqua 50N

Denna seglarväst är snygg, stilren och har högt säkerhetstänk. Den har en flytkraft på 50 N, och är kompromisslös vad gäller kvalitet. Västen har ett kraftigt justerbart midjeband och resår för bästa passform, och snabbspänne och knytband istället för dragkedja för ökad komfort. Dessutom saknar västen en krage, vilket gör den mycket smidig.

Baltic Super Soft III 50N

Denna seglarväst är högkvalitativ och speciellt designad för extrem smidighet. Den har extra mjukt flytmaterial, vilket gör den behaglig att använda. Flytmaterialet är uppdelat i 3 specialskurna våder för ökad smidighet, och västen har resår i sidorna och midjan för bästa passform. Den har dubbla utvändiga fickor med dragkedja för att inget ska tappas bort, och dragkedja, midjeband med snabbspänne och knytsnöre för enkel på- och avtagning.

Västen är marinblå i färgen och ger ett marint intryck. Den är 3-in-1, med smidighet, rörelsefrihet och låg vikt i ett, och har en flytkraft på 50 N, vilket klassar den som ett flythjälpmedel. Den rekommenderas till simkunniga personer som väger minst 25 kg.

Baltic GT Retro 50N

Detta är en högkvalitativ seglarväst med en retro-design som passar för alla användningsområden inom båtlivet. Den har neoprene i axlarna och linningen för att göra den mjuk och följsam, samt en dragkedja och midjeband med snabbspänne för smidig på- och avtagning. Västen har en flytkraft på 50 N, vilket klassar den som ett flythjälpmedel, och rekommenderas till simkunniga personer som väger minst 25 kg.

Musto Champ Buoyancy Aid 50N

Detta är en flytväst för den kräsne jollekappseglaren. Den är extra kort, tajt och skön, och ger full frihet. Västen är tillverkad i slitstarkt polyester och håller länge. Den har en flytkraft på 50 N, vilket klassar den som ett flythjälpmedel, och rekommenderas till simkunniga personer som väger minst 25 kg. Västen har en smart lösning med krok och ögla för att fästa den till båten när den inte används.

Spinlock Foil Black Graphite

En lätt och smidig flytväst för jolle, SUP och andra vattensporter. Den har bra flytkraft som håller dig väl över ytan och har en dragkedja fram som gör den lätt att ta av och på. På framsidan finns fickor för det viktigaste.

Baltic Genua Pro 50N, svart

En allround seglarväst som passar för jolle, motorbåt eller vattensport. Den har ett ännu kortare snitt och är utformad för sittande positioner. Den har ett slitstarkt yttertyg som gör den extra hållbar och har utvändiga fickor med dragkedja för att ha värdesakerna nära till hands.

Flytkroppen är uppdelad för bättre komfort och rörelsefrihet. Den har en dragkedja och midjeband med snabbspänne för att göra den lätt att ta på och av. Västen är godkänd enligt flytklassen 50N och kräver simkunskap. Den har dessutom en garanti på 5 år, vilket talar för god kvalitet.

Helly Hansen Rider Vest 50N Yellow

En tuff och smidig flytväst för segling och vattensport. Den är utformad för jollesegling och är lätt att röra sig i. Västen har flytkraft på 50 N för att ge god extra hjälp i vattnet. Den är enkel att stänga med snabbspänne och dragkedja och kan stängas i nederkanten för ökad säkerhet. På framsidan finns en ficka för det viktigaste

Marknadens populäraste seglarvästar – en jämförelse

När det kommer till seglarvästar finns det många olika faktorer att ta hänsyn till, såsom pris, komfort, säkerhet, design och estetik. Låt oss jämföra några av de seglarvästar som nämnts ovan:

 • Pris: När det kommer till priset är den billigaste seglarvästen på listan Baltic Aqua 50N, med en prislapp på 259 kr. Den mest prisvärda seglarvästen kan vara en subjektiv bedömning, men om man ser till relationen mellan pris och funktioner och kvalitet kan den mest prisvärda seglarvästen vara Regatta Pop 50N Sapphire Blue, med en prislapp på 309 kr.
 • Design och estetik: När det kommer till design och estetik finns det många olika smaker och preferenser. Vad som kan vara den snyggaste seglarvästen för en person kan vara helt olika för någon annan. Några av de seglarvästar som nämnts ovan som har en snygg design är Helly Hansen Comfort Compact 50N Evening Blue, Baltic GT Retro 50N och Musto Champ Buoyancy Aid 50N Black.
 • Komfort: När det gäller komfort är det viktigt att seglarvästen sitter bekvämt och inte hindrar rörelsefriheten. Seglarvästar som är ergonomiskt utformade och har justerbart midjebälte och resår i sidorna och midjan kan ge en bättre passform och komfort. Neoprene i axlar och linning kan också göra västen mjukare och mer följsam. Mjukt flytmaterial och uppdelat flytmaterial i våder kan också bidra till komforten. Det är också viktigt att tänka på ventilationen i västen, eftersom det kan bli varmt att ha den på sig under långa perioder. Västar med kompakt utformning och insidan av mjukt nät kan ge god ventilation och öka luftströmningen.

Den skönaste seglarvästen

Efter att ha jämfört alla seglarvästar som vi pratat om ovan tror vi att den skönaste seglarvästen är Helly Hansen Comfort Compact 50N Evening Blue. Detta beror på att västen är utformad för att vara så ergonomisk som möjligt, vilket gör den skön att ha på sig. Dessutom har den en kompakt utformning som ger god ventilation och en mjuk insida av nät som ökar luftströmningen. Allt detta gör att västen inte ska kännas tung eller obekväm att bära.

Den bästa seglarvästen – om man struntar i vad den kostar

Det är svårt att utse den allra bästa seglarvästen eftersom det finns många olika faktorer att ta hänsyn till. En seglarväst som är bra för en person kan inte nödvändigtvis vara den bästa för en annan person. Det viktigaste är att välja en seglarväst som passar ens behov och personliga preferenser. Alla västar i listan har olika egenskaper och priser, så det är viktigt att väga upp fördelar och nackdelar för att hitta den seglarväst som passar bäst.

Vi tycker ändå att man kan säga att Musto Champ Buoyancy Aid 50N Black är den bästa seglarvästen. Denna väst har en hög säkerhet och komfort, och är speciellt utformad för att ge optimal rörelsefrihet och frihet för den som använder den. Västen är dessutom tillverkad av slitstarkt polyester, vilket gör den hållbar och långsiktigt användbar. Dessutom har västen en modern och stilren design som gör att den kan användas i många olika sammanhang.

Det är viktigt att poängtera att det finns många bra seglarvästar på marknaden, och det ultimata valet kommer att vara individuellt för var och en beroende på vilka prioriteringar och krav man har.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *