Flytväst-termer: de viktigaste begreppen

flytvästar på hängare

Flytvästar är oumbärliga i och omkring vatten – och borde vara det för alla. De finns i många olika former och storlekar, och kan användas för olika syften och aktiviteter. Här får du lära dig mer om alla begrepp.

Att känna till terminologin kring flytvästar kan hjälpa till att förstå de olika funktionerna och egenskaperna hos dessa viktiga säkerhetsprodukter. I den här artikeln tar vi en titt på de viktigaste begreppen kring flytvästar, så att du kan få en grundläggande förståelse för dessa produkter och deras användning.

 • Personlig flytväst (PFD): En klädesplagg eller enhet som, när den bärs korrekt och används i vatten, ger användaren en specifik mängd flytkraft som ökar chanserna att överleva.
 • Material med inneboende flytkraft: Material som är permanent lättare än vatten.
 • Automatiskt fungerande flytväst: Flytväst där flytkraft tillhandahålls av permanenta medel (Material med inneboende flytkraft) eller lämpliga medel (gas-uppblåsning) som aktiveras automatiskt vid nedsänkning, och som förutom inspektion och omladdnjng av patroner, när den bärs korrekt inte kräver ytterligare åtgärder av användaren.
 • Automatiskt uppblåst flytväst: Flytväst där uppblåsning sker som en följd av nedsänkning i vatten utan att användaren behöver utföra någon åtgärd vid nedsänkningen.
 • Manuellt uppblåst flytväst: Flytväst där uppblåsning sker som en följd av att användaren aktiverar en mekanism.
 • Manuellt uppblåst flytväst via munnen: Flytväst som uppblås med mun för att ge flytkraft.
 • Flytväst med sekundär påsättning: Flytväst som kräver ytterligare påsättning eller justering för att få flytvästen i sin fungerande position från den position den normalt bärs (till exempel midjebälten med flytväst)
 • Flytväst-väst: En flytväst som täcker överkroppen som en väst.
 • Flytring: En flytväst som bärs runt nacken och fästes med en midjerem.
 • Nödljus: En enhet som ger ljus för att öka chansen att den som använder flytvästen hittas.
 • Multikammarsystem: Ett system som delar upp flytkraften som tillhandahålls av en uppblåsbar flytväst i två eller flera separata kammare. Om det uppstår mekanisk skada på en kammare kan de andra fortfarande fungera och tillhandahålla flytkraft för att hjälpa användaren när denne är immar.
 • Seglarväst: En helt vanlig flytväst som funkar lika bra till segling som till motorbåten – för allt båtliv helt enkelt!
 • Säkerhetslina: En enhet som tillåter användaren att säkert fästas vid en stark punkt på ett fartyg eller på land, för att förhindra att användaren faller i vattnet eller skiljs från fartyget eller landet om användaren faller i vattnet.
 • Buddy-lina: En repa som kan fästas eller läggas på en annan person eller på den persons flytväst eller andra föremål, för att hålla användaren i närheten av den personen eller föremålet och underlätta att hitta och rädda användaren.
 • Lyftsling: En enhet som underlättar manuell räddning av en person från vattnet.
 • Sprayhood: En skyddande huva som placeras framför användarens luftvägar för att minska eller eliminera att vatten skvätter på luftvägarna, vilket ökar chansen för användaren att överleva i ruffigt vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *