Fiskeflytvästar – allt du behöver veta

fiskeflytväst på fiskare

Fiska gör man alltid i eller omkring vatten – eftersom det är där det finns fisk. Därför är det också superviktigt att ha en flytväst på sig. Här får du veta allt om fiskeflytvästar – och i slutet får du också en jämförelse mellan tre av de populäraste modellerna.

Säkerhet är alltid en prioritet när det gäller att fiska, och en av de viktigaste säkerhetsutrustningarna du kan ha med dig är en flytväst. Flytvästar är speciellt utformade för att hålla dig flytande om du faller i vattnet, vilket kan vara livsavgörande i en nödsituation. För fiskare kan det finnas extra fördelar med att bära en flytväst, till exempel att den ger extra stöd när man sitter i en fiskestol eller håller på att ta upp en stor fångst. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på flytvästar för fiskare, inklusive vilka olika typer som finns att välja mellan och vad man bör tänka på när man ska köpa en.

Varför är en flytväst viktig för fiskare?

En flytväst är viktig för fiskare av flera olika anledningar. För det första kan den vara avgörande för att hålla dig flytande och säker i vattnet om du skulle falla i. Även om du är en erfaren och säker simmare kan det finnas olika omständigheter som gör att du kan hamna i vattnet, till exempel om du ramlar ombord på en båt eller ifall du är ute på isen och bryter igenom. I dessa situationer kan en flytväst hjälpa dig att hålla huvudet ovanför ytan och hålla dig vid liv tills du kan nå säker mark eller få hjälp.

En annan anledning till att en flytväst är viktig för fiskare är att den kan ge extra stöd och komfort när man sitter i en fiskestol eller håller på att ta upp en stor fångst. Många flytvästar har utformade kuddar eller stöd som ger extra stöd för ryggen och axlarna, vilket kan göra det mer behagligt att sitta i en stol under längre perioder. Dessutom kan en flytväst hjälpa dig att hålla balansen om du skulle röra dig omkring på båten eller ifall du är ute på isen och fiskar.

Sammantaget är en flytväst en viktig säkerhetsutrustning för fiskare, oavsett om du fiskar på sjön, i havet eller på en älv. Den kan hjälpa dig att hålla dig säker i vattnet och ge extra stöd och komfort under fisketuren.

Olika typer av flytvästar för fiskare

Det finns många olika typer av flytvästar att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst för just din fiskesituation. Här är några av de vanligaste typerna av flytvästar för fiskare:

 • Seglarväst eller enkel flytväst: Denna typ av flytväst är den mest grundläggande och har enkel utformning utan fickor för förvaring av verktyg och utrustning. Dessa flytvästar är ofta lätta och bekväma att bära och passar bra för fisketurer på sjön eller i älven – men är alltså inte speciellt utformade för just fiske.
 • Flytväst med integrerat solskydd: Dessa flytvästar har en integrerad solskärm som skyddar huden från solens strålar. Dessa är bra att ha med på fisketurer på sjön eller i havet där solen kan vara stark.
 • Flytväst med extra stöd: Dessa flytvästar har extra stöd för ryggen och axlarna, vilket kan vara behagligt att ha under längre fisketurer. Dessa passar bra för fiskare som ofta sitter i fiskestol.
 • Flytväst med inbyggda fickor: Dessa flytvästar har fickor för förvaring av verktyg och utrustning, vilket kan vara bekvämt om du vill ha allt du behöver inom räckhåll.
 • En annan typ av flytväst som kan vara bra för fiskare är en uppblåsbar flytväst. Dessa flytvästar har en “lunga” som kan blåsas upp med hjälp av en CO2-patron. När lungan är uppblåst är det en superbra flytväst och hjälper till att hålla dig flytande. Uppblåsbara flytvästar är ofta lätta och bekväma att bära, och de tar upp minimal plats i förvaring. Dessa passar bra för fiskare som fiskar på sjön eller i älven och som behöver extra rörelsefrihet när man kastar och vevar på sin rulle under längre fisketurer.

Det är viktigt att notera att uppblåsbara flytvästar kräver lite extra underhåll jämfört med andra typer av flytvästar. Du måste regelbundet kontrollera lungan för att se till att den är oskadad, och du bör även kontrollera att CO2-patronen är fullt laddad – och byta den varje säsong. Dessutom kan uppblåsbara flytvästar vara mindre säkra än andra typer av flytvästar i vatten med höga vågor eller strömmar, eftersom lungan kan tappa luft och flytvästen kan bli mindre effektiv.

Det är viktigt att välja en flytväst som passar din fiskesituation och dina behov. Tänk på om du behöver extra stöd, fickor för förvaring eller skydd mot solen, och välj en flytväst som har de funktionerna.

Hur man väljer rätt flytväst för sin fiskesituation

Det finns många olika saker att tänka på när man ska välja en flytväst för sin fiskesituation. Här är några viktiga faktorer att tänka på:

 • Plats: Var ska du fiska? Om du fiskar på sjön och är ute och metar eller kastar kanske det räcker med en enkel flytväst utan fickor för förvaring av verktyg och utrustning. Om du fiskar i havet kan du behöva en flytväst som är robustare och klarar tuffare tag – då kan en uppblåsbar flytväst med stor flytkraft till exempel 170 N eller mer vara bra.
 • Väderförhållanden: Vad är det för väder när du fiskar? Om det är kallt kan du behöva en flytväst med extra isolering – till exempel en fllytvästväst. Om det är blåsigt kan en flytjacka vara bättre.
 • Längd på fisketuren: Hur länge kommer du att fiska? Om du bara ska fiska en kort stund kan du kanske klara dig med en enkel flytväst. Om du ska fiska under längre perioder kan det vara behagligare att ha en flytväst med extra isolering och värme.
 • Storlek: Välj en flytväst som passar din kroppstyp. Många flytvästar finns i olika storlekar, så se till att välja en som är bekväm att bära och som sitter ordentligt på plats.
 • Pris: Tänk på din budget när du väljer en flytväst. Det finns flytvästar i alla prisklasser, så se till att välja en som passar dina behov och din budget.

Det kan vara en bra idé att prova olika flytvästar innan du köper, för att se vilken som passar bäst för din fiskesituation och dina behov. Dessutom är det viktigt att läsa instruktionerna och följa alla säkerhetsråd som medföljer flytvästen, för att se till att du använder den på rätt sätt och får ut mesta möjliga av den.

Tips för att använda och underhålla sin flytväst

Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska använda och underhålla din fiskeflytväst:

 • Använd alltid flytvästen när du fiskar: Det är viktigt att alltid bära en flytväst när du fiskar, oavsett om du tror att du behöver den eller inte. Du kan aldrig vara säker på vad som kan hända, och en flytväst kan vara avgörande för att hålla dig flytande och säker i vattnet.
 • Följ instruktionerna: Se till att läsa instruktionerna för din fiskeflytväst noga och följ alla säkerhetsråd som medföljer den. Detta hjälper dig att använda flytvästen på rätt sätt och få ut mesta möjliga av den.
 • Kontrollera flytvästen regelbundet: Kontrollera fiskeflytvästen regelbundet för att se till att den är i bra skick och fungerar som den ska. Titta efter skador på västen eller på luftpåsen (om du har en uppblåsbar flytväst), och se till att allt som behövs är på plats och fungerar som det ska.
 • Byt ut fiskeflytvästen vid behov: Se till att byta ut din flytväst om den blir skadad eller om den har nått sin förfallodag. En skadad eller för gammal flytväst kan vara farlig att använda och kan inte ge dig den säkerhet du behöver.
 • Förvara fiskeflytvästen rätt: Se till att förvara flytvästen på en torr och säker plats när den inte används. Detta hjälper till att förlänga livslängden på västen och se till att den är redo att användas när du behöver den.

Genom att följa dessa tips kan du få mesta möjliga av din fiskeflytväst och se till att du alltid är säker när du fiskar.

Tre bra fiskeflytvästar – en jämförelse

Att välja rätt fiskeflytväst kan vara en utmaning, med tanke på alla olika alternativ som finns på marknaden. Därför har vi valt ut tre fiskeflytvästar som vi tror kan vara bra för fiskare: Fladen Fishing 833 50N Pixel Camou, Baltic Adventure 50N och Baltic Outdoor 50N. I den här artikeln kommer vi att gå igenom var och en av dessa västar och jämföra dem, så att du kan välja den fiskeflytväst som passar bäst för dig och dina behov.

Fladen Fishing 833 50N Pixel Camou

Av de tre fiskeflytvästarna är Fladen Fishing 833 50N Pixel Camou den mest fullutrustade och har många bra funktioner för sportfiskare, som maximal rörlighet och många fickor för förvaring av fiskeutrustning. Den har också SOLAS-reflexer för extra säkerhet och en skön nackkrage för ökad komfort. Emellertid är den också den dyraste av de tre västarna.

Baltic Adventure 50N

Baltic Adventure 50N är en bra flytväst med många fickor och reflexer för att göra att du syns väl i alla väder. Den har också en multifäste på axeln för att fästa utrustning, som en lampa. Emellertid saknar den möjlighet att justera midjebältet, vilket kan göra att den inte passar alla kroppstyp.

Baltic Outdoor 50N

Baltic Outdoor 50N är en robust och prisvärd flytväst speciellt utvecklad för fiske. Den har rymliga dragkedjeförsedda fickor och ett midjeband med snabbspänne för enkel på- och avklädning. Den har också en fästkrok för utrustning såsom en håv eller ett fiskespö. Av de tre västarna är detta den mest prisvärda och kan vara ett bra val för fiskare som söker en bra flytväst till ett lägre pris.

Slutsats

Av de tre fiskeflytvästarna är Baltic Outdoor 50N den bästa och mest prisvärda, eftersom den har bra funktioner speciellt anpassade för fiske och är tillgänglig till ett lägre pris än de andra västarna. Emellertid kan Fladen Fishing 833 50N Pixel Camou vara ett bra val för den som vill ha den mest fullutrustade flytvästen, medan Baltic Adventure 50N kan vara ett bra val för den som vill ha en flytväst med många fickor och reflexer för att synas väl i alla väder.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *